Filteren op

Prijs

Prijs

 • € 30,00 - € 145,00

Veroudering

Veroudering

Producent

Producent

Aceto Balsamico Tradizionale DOP di Modena

Traditionele balsamicoazijn (met DOP-zegel)

Met Balsamico Azijn Tradizionale DOP (BOB) koop je de beste kwaliteit balsamico azijn. Een onmiskenbare smaak door de 12 of 25 jaar lange rijping op houten vaten van hoge kwaliteit . Een ongeëvenaarde Italiaanse specialiteit uit de stad Modena.

Lees verder

Actieve filters

Aceto Balsamico Tradizionale PDO

Italiaanse balsamico-azijn genaamd Aceto Balsamico DOP wordt ook Aceto Balsamico Tradizionale genoemd, de afkorting is ABT. Het is een Italiaanse specialiteit van de hoogste kwaliteit en met een beschermde oorsprongsbenaming. Dit is te zien aan het BOB-zegel: "DOP" staat voor "Denominazione d'Origine Protetta", het Italiaanse equivalent voor "beschermde oorsprongsbenaming".

De Aceto Balsamico Tradizionale is niet voor niets een van die specialiteiten die wereldwijd het meest wordt nagebootst.

Om te profiteren van het keurmerk, mag de beoogde balsamico-azijn alleen worden verkregen van de gekookte most van druiven uit de provincies Modena en Reggio Emilia in het noordoosten van Italië,

Balsamico DOP moet worden geproduceerd, uitgebreid en gebotteld volgens het traditionele proces.

Kenmerken van de Balsamico Tradizionale DOP

Aceto balsamico (balsamico azijn) Tradizionale met DOP-zegel:

 • mag alleen worden verkregen uit druivenmost, geen toevoegingen . De belangrijkste soorten zijn Lambrusco en Trebbiano.
 • moet minimaal 12 jaar in houten vaten rijpen; voor balsamico-BOB met de toevoeging "extravecchio" ("zeer oud") geldt een minimale rijpingsperiode van 25 jaar. Het rijpingsproces vindt plaats in de azijnfabrieken in het gebied van herkomst.
 • mag alleen worden gevuld in de speciale flacons van 100 ml en alleen door geautoriseerde vulbedrijven.
 • moet worden beoordeeld door een panel van gespecialiseerde proevers . Dit beslist ook over de toekenning van het zegel.

Aceto Balsamico Tradizionale is altijd te herkennen aan het genummerde DOP-zegel. Hierop staat het logo van het geautoriseerde afvulbedrijf en dat van de producent.

De azijnproducenten

Balsamico-azijn met het BOB-keurmerk wordt traditioneel geproduceerd in azijnfabrieken in de buurt van de Italiaanse stad Modena. De azijnproducenten.

De beste voorwaarden voor het lange productie- en rijpingsproces dat de Aceto Balsamico Tradizionale doormaakt, zijn aanwezig. Oorspronkelijk bevonden de azijnfabrieken van Modena en de omliggende dorpen zich op de bovenste verdiepingen van adellijke paleizen, de zogenaamde "tasèl", omdat de productie van balsamico-azijn tot de 19e eeuw voorbehouden was aan leden van adellijke families .

In de afgelopen 200 jaar vond de azijnproductie echter geleidelijk zijn weg naar niet-adellijke huishoudens, waar ze in eerste instantie voor eigen gebruik werd geëxploiteerd. Het feit dat de Aceto Balsamico Tradizionale op zolder wordt geproduceerd, is een sleutelfactor in de productie van balsamicoazijn: met de grote temperatuurverschillen die daar heersen, bieden ze zowel overdag als 's nachts en over de hele dag optimale resultaten. verloop van de seizoenen Eisen voor de productie van balsamicoazijn van hoge kwaliteit.

☝ Onze tip: als u in Modena, Reggio Emilia of de omgeving bent tijdens een reis naar Italië, maak dan van de gelegenheid gebruik om een van de vele azijnfabrikanten ter plaatse te bezoeken. Velen van hen bieden bezoekers de mogelijkheid om heerlijke recepten met balsamicoazijn te proberen.

Rijping in houten vaten

Balsamico-azijn wordt gerijpt in een systeem van vijf of meer houten vaten, waarvan het aantal altijd oneven is en de individuele vaten elk een andere capaciteit hebben.

Er is geen duidelijke verklaring voor het oneven aantal - maar dat is de traditie. Het minimumaantal van vijf vaten is echter het gevolg van het feit dat vaten van (ten minste vijf) verschillende houtsoorten moeten worden gebruikt bij het uitzetten van de balsamicoazijn.

Volgens de DOP-voorschriften moeten de vaten bestaan uit fijne houtsoorten uit de regio, waarin ook de balsamico-azijn wordt geproduceerd. In werkelijkheid wordt voor de vaten echter voornamelijk eiken en kastanjehout gebruikt: driekwart van alle houten vaten waarin de Aceto Balsamico Tradizionale rijpt, bestaat uit het hout van deze twee boomsoorten. Andere soorten toegestaan onder de DOP-verordening zijn:

 • Moerbei
 • Kersenboom
 • Juniper
 • Es/li>
 • Sprinkhaan

De vaten staan in principe niet in de kelder, maar op - bij voorkeur niet geïsoleerde - zolders. Zoals eerder vermeld, zijn deze laatste de ideale plaats voor de productie en rijping van traditionele balsamicoazijn vanwege de grote seizoensgebonden temperatuurschommelingen daar.

Balsamico ABTM en Balsamico ABTRE

De eerste drie letters van de bovenstaande afkortingen - ABT - staan voor "Aceto Balsamico Tradizionale". Als deze balsamico-azijn, die op traditionele wijze wordt geproduceerd, afkomstig is uit de stad of de omliggende provincie Modena met dezelfde naam, draagt hij de korte naam ABTM - de "M" staat voor Modena.

Als het daarentegen is vervaardigd in de stad of de omliggende provincie met dezelfde naam, Reggio Emilia, krijgt het de afkorting ABTRE - "RE" staat voor Reggio Emilia.

Het proces van het omzetten van de druivenmost is in beide gevallen bijna identiek; Als minimale rijpingstijd zijn 12 maanden vereist voor beide DOP-azijn. Desalniettemin zijn er minimale verschillen tussen de balsamico-azijn van beide oorsprongsbenamingen. Ze hebben voornamelijk betrekking op:

 • het kookproces van de druivenmost,
 • de zuurgraad van de balsamico-azijn,
 • de - gemeten in gram per liter (g/l) - dichtheid,
 • de vorm van de flessen,
 • de etiketten of stickers, waarvan de kleur het kwaliteitsniveau van de respectieve balsamicoazijn aangeeft (zie onderstaande tabel), en
 • de controleorganen.

De kwaliteitsniveaus - leesbaar op het label

Er zijn verschillende kwaliteitsniveaus voor beide balsamico-azijn met een BOB-zegel - Aceto Balsamico Tradizionale di Modena (ABTM) en Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia (ABTRE).

De kwaliteit van een balsamicoazijn wordt bepaald door professionele proevers . Deze beoordelen elke balsamico-azijn met behulp van een puntschaal die varieert van 229 tot 400 punten. Alle balsamico-azijn die wij in onze winkel aanbieden hebben een keurmerk.