Filteren op

Prijs

Prijs

  • € 1,00 - € 144,00

Type olijfolie

Type olijfolie

Regio van de Producent

Regio van de Producent

Producent

Producent

Bio

Bio

Dop

Dop

Monocultivar

Monocultivar

Formaat

Formaat

Italiaanse extra vergine olijfolie online kopen

Extra vergine olijfolie: beste Italiaanse olijfolie

Extra vierge olijfolie - extra vierge olijfolie uit Italië - is nog steeds een van 's werelds beste olijfolie en stelt wereldwijd onovertroffen kwaliteitsnormen.

In onze online winkel vindt u olijfolie uit alle regio's en van de beste olijfsoorten in Italië. Wat u koopt is een hoogwaardige, gezonde en koudgeperste extra vierge olijfolie uit Italië... rechtstreeks van bekende producenten!

Lees verder

Er zijn 424 producten.

Item 1-12 van 424 in totaal item(s)

Actieve filters

Hier vindt u Italiaanse testwinnende olijfolie, uitgereikt door de International Olive Oil Award (zoals Olive Oil Award Zurich ofJapan Olive Oil Prize (JOOP) of NYOOC New York Olive Oil Competition).

Je kunt ook biologische olijfolie kopen - gemaakt van biologisch geteelde olijven - en DOP olijfolie bestellen. DOP-olijfolies hebben een oorsprongsbenaming en een serienummer. Dit zorgt ervoor dat de olie uitsluitend wordt geproduceerd met olijven uit een specifiek Italiaans gebied.

Olijfolie uit Italië

Olijfolie, verkregen uit olijven, is een van de belangrijkste producten van de culinaire traditie van Italië en de Middellandse Zee als geheel. Het weerspiegelt direct het klimaat en landschap, maar ook de cultuur en geschiedenis van het land. In feite was het proces van het persen van de vrucht van de olijfboom en het eruit halen van die kostbare goudgroene nectar al goed bekend bij onze Romeinse voorouders. De oude Romeinen waardeerden het echter vooral vanwege de gunstige effecten op de huid en gebruikten het daarom voornamelijk voor lichaamsverzorging en minder voor de bereiding van voedsel.

Italië is het op één na grootste olijfolieproducerende land ter wereld. Volgens de huidige schattingen van het Italiaanse officiële bureau voor de statistiek (ISTAT) bedraagt ​​de jaarlijkse productie van olijfolie bijna 350.000 ton; meer dan twee derde van de jaarlijks in Italië geproduceerde olijfolie draagt ​​ook het kwaliteitszegel "extra vierge", d.w.z. "extra vergine olijfolie".

In Italië wordt niet alleen veel olijfolie geproduceerd, maar ook geconsumeerd. Het land is echter ook een grote exporteur van de goudgroene nectar: ​​meer dan 35% van de wereldwijd ingekochte olijfolie komt uit Italië.

Olijfolie wordt geproduceerd in alle regio's van Italië, hoewel de hoeveelheid sterk verschilt van regio tot regio: Apulië en Calabrië bevinden zich in de leiden, gevolgd door Sicilië, Campania en Lazio. De geproduceerde hoeveelheid in Toscane is daarentegen slechts ongeveer een tiende van die van Apulië, terwijl in Veneto, vooral bekend om de olijfolie van het Gardameer is bekend, er wordt zelfs 200 keer minder olie geproduceerd dan in Calabrië.

Olijfolie uit Toscane

Olijfolie uit Sicilië

Olijfolie uit Apulië

Olijfolie: overzicht van de verschillende kwaliteiten

Olijfolie bestemd voor consumptie uit Italië wordt over het algemeen aangeboden in drie verschillende kwaliteiten:

  1. "olio extra vergine" (extra vierge olijfolie)
  2. "olio vergine" (vierge olijfolie)
  3. "olio di oliva raffinato" (olijfolie)
  4. "olio di sansa di oliva" (olijfolie uit afvallen van olijven),

Olijfolie in de laatste categorie is van zeer hoge kwaliteit, terwijl olijfolie met het label "olio di sansa" van inferieure kwaliteit is. Het belangrijkste verschil tussen "extra vergine olijfolie" en "olijfolie uit afvallen van olijfolie"  (ook wel "olijfolie uit persresten" genoemd) is dat de eerste alleen kan worden verkregen door het mechanische proces van koude persing ; het chemische proces van raffinage is hier niet toegestaan.

Olijfolie in de categorie "extra vierge" verschilt van "virgin" olijfolie hoofdzakelijk in zijn lagere zuurgraad: dit moet altijd lager zijn dan 0,8% voor olijfolie van eerste persing met de toevoeging "extra".

Meer informatie over extra vergine olijfolie

Zijn er verschillende soorten "extra vergine olijfolie"?

Het antwoord op deze vraag is "Nee".
Italiaanse extra vergine olijfolie moet altijd voldoen aan de criteria van EU-verordening nr. Conform 2568/91 voor "extra olijfolie van eerste persing".

Er zijn echter een aantal aanvullende zegels zoals Olio DOP, d.w.z. olijfolie met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB), of Olio biologico, d.w.z. olijfolie uit de biologische landbouw.

In het geval van Italiaanse olijfolie mag ook worden aangegeven in welke regio deze wordt geproduceerd of welk type olijven wordt gebruikt.

Natuurlijk kan de kwaliteit van extra vierge olijfolie ook beoordeeld worden op basis van bepaalde eigenschappen, met name de smaak en geur. Er zijn verschillende particuliere organisaties, zowel in Italië als internationaal, die zich bezighouden met de beoordeling van de kwaliteit van "extra vierge" olijfolie en hiervoor testprocedures uitvoeren.

In 2010 werd de "Carta d'identità dell'olio extra vergine d'oliva" (bewijs van oorsprong voor extra vergine olijfolie) officieel gelanceerd in Italië: de kern van dit project is de oprichting van een databank met kaarten van alle herkomstgebieden van olijfolie. Het doel van dit initiatief is om een ​​instrument te creëren waarmee de hele ontwikkeling van een "extra vierge" olie naadloos kan worden gevolgd van de olijf tot aan de fles op het schap - vandaar de naam "carta d'identità", in het Engels "Identiteit card": want net zoals dit bedoeld is om de eigenaar nauwkeurig te kunnen identificeren, heeft de "carta d'identità dell'olio" tot doel om deoorsprong van een fles olijfolie duidelijk te bewijzen.

Het project, dat de afkorting "CDI OEVO" draagt, wordt momenteel beheerd door het CNR Institute in Pisa, een onderzoeksfaciliteit.