Filteren op

Prijs

Prijs

  • € 4,00 - € 76,00

Type olijfolie

Type olijfolie

Producent

Producent

Bio

Bio

Dop

Dop

Monocultivar

Monocultivar

Formaat

Formaat

Beste olijfoliën uit Apulië

Grote selectie koudgeperste olijfoliën uit Puglia. De Carlo, Muraglia, Galantino, Intini, Sabino Leone bieden u een breed assortiment extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit van topproducenten in onze online winkel.

Lees verder

Actieve filters

Puglia is de thuisbasis van de grootste olijfolieproductie in Italië

Olijfboom Apulië Italië

In geen enkele andere regio van Italië wordt meer olijfolie geproduceerd dan in Apulië: afhankelijk van het oogstjaar komt tussen de 40% en 50% van de Italiaanse nationale productie uit Apulië. Kwantiteit en kwaliteit hoeven echter niet met elkaar in tegenspraak te zijn; dit wordt bewezen door de in totaal vier producerende regio's voor extra vierge olijfolie met beschermde oorsprongsbenaming in Apulië: Dauno, Colline di Brindisi, Terra d'Otranto en Terra di Bari. ze hebben allemaal het begeerde DOP-zegel.

Extra vierge olijfolie uit Apulië van uitstekende kwaliteit

Olijven worden overal in Apulië verbouwd: van de Daunian Appenin in het noorden van de langgerekte regio over de uitgestrekte vlaktes van de Tavoliere en de Terra di Bari in centraal Apulië tot het schiereiland Salento diep in het zuiden.

Het aanbod van de inheemse olijfvariëteiten is navenant divers; veel van hen zijn alleen verspreid in een min of meer beperkt beperkt gebied: de Peranzana is voornamelijk te vinden in de provincie Foggia in het noorden en de Ogliarola in het gebied rond Bari in centraal Apulië. Het belangrijkste teeltgebied van de Coratina, die oorspronkelijk uit Calabrië komt, is het schiereiland Salento in het zuiden. Een andere belangrijke olijvensoort is de Saracena.

Vier olijventeeltgebieden in Apulië kregen de felbegeerde status van een Denominazione di Origine Protetta (DOP) van de EU, in het Engels: Beschermde benaming van Oorsprong (BOB), herkenbaar aan de rode en gele DOP zegel. Het betekent dat alle productiestappen, van teelt en verwerking tot productie en verpakking, plaatsvinden in een bepaald geografisch gebied volgens een erkend, vastgesteld proces.

Van noord naar zuid zijn dit:

  • Dauno
  • Terra di Bari
  • Colline di Brindisi
  • Terra D'Otranto

Beste olijfolieproducenten uit Apulië: onze testwinnaars

Met Frantoio Galantino en Muraglia zijn twee topolijfolieproducenten uit de regio Bari vertegenwoordigd in ons assortiment, terwijl Intini als hoogtepunt vertegenwoordigt het bekende Alberobello.

Galantino

Frantoio Galantino uit Bisceglie, in de buurt van Andria, heeft tot dusverre voornamelijk zijn Extra vierge olijfolie DOP Terra di Bari overtuigen. Met zijn intens fruitige, bittere tot scherpe tonen en een afdronk van artisjok en distel, is deze veelzijdige olijfolie typerend voor het gebied van Castel del Monte ten noorden van Bari. De olie, die voornamelijk uit Coratina wordt geproduceerd met een klein deel Ogliarola-olijven, heeft al verschillende prijzen ontvangen, waaronder de felbegeerde L'Oro d'Italia .

Muraglia

Muraglia, aan de andere kant, is vooral bekend om de originele, hoogwaardige keramische flessen waarin de fabrikant uit Andria enkele van zijn voornamelijk pure extra vierge oliën uit de Coratina en Perenzana vult. variëteiten. Deze ongebruikelijke containers zijn een verwijzing naar de eeuwenoude lokale traditie van keramiekproductie. Maar ook hun inhoud is overtuigend: de smaakvol uitgebalanceerde olijfoliën van Muraglia hebben ruime erkenning gevonden en krijgen ze ruimschoots - onder andere door de gerespecteerde Vereniging van Italiaanse Sommeliers AIS, die de hoogste onderscheiding "5 Drops" heeft ontvangen voor producten van deze producent. / p>

Muraglia-olijfolie bekijken

Tips van de chef: hoe je het beste kunt genieten van olijfolie uit Apulië

De verscheidenheid aan smaken van extra vierge olijfolie uit Apulië is enorm: het varieert van licht fruitige oliën zoals Extra Vierge Classico van Intini tot medium fruitig - een voorbeeld is de Extra Vergine Essenza Gemiddeld Fruitig van Muraglia - tot intens fruitige olijfoliën zoals Extra vierge DOP Terra di Bari door Galantino.

Olijfolie uit Apulië met een intense, fruitige smaak

Intens fruitige olijfolie uit Apulië met hun kenmerkende hete-bittere aroma's - zoals distels - zijn ideaal voor het kruiden van soepen (vooral hartige linzen- en erwtenstoofpotten), < sterk> groenten en rood vlees. Ze zijn ook ideaal om op een knapperige bruschetta te motregenen!

Ingrediënten voor een soepSoep
SteakBiefstuk
Groenten: tomaten, komkommers, peterselieGroenten

Olijfolie uit Apulië met een medium fruitige smaak

Middelfruitige extra vierge oliën, die vaak worden gekenmerkt door een goede balans, gematigde hitte en een levendige geur van tomaten en kruiden, zijn perfect voor vis, gevogelte gerechten, zeevruchten en salades.

Twee vissen op een tafel Vis
Salade met tomaten en radijsjes en nep-olijfolie op tafel Salade
Noedels met zeevruchten Pasta met zeevruchten

Olijfolie uit Apulië met een licht fruitige smaak

Hetzelfde geldt voor licht fruitige olijfoliën: met hun speelse bloemige tonen en citrustoetsen harmoniëren ze perfect met gebakken, gegrilde, gestoomde en gemarineerde vis. En natuurlijk mogen ze niet ontbreken in een saladedressing!

Biologische olijfolie uit Puglia

Biologisch geteeld fruit, granen, groenten en de producten die ervan worden gemaakt, worden steeds populairder bij de consument. Dit geldt ook voor olijven en olijfolie. Geen wonder dus dat een groeiend aantal producenten voor biologische landbouw kiest: dit is ook het geval in Apulië.

In onze online winkel kunt u biologische olijfolie en biologische olijven kopen van toonaangevende producenten die hun activiteiten geheel of gedeeltelijk hebben omgezet in biologische landbouw. Van Muraglia, op zijn Extra Vierge Olijfolie Essenza Bio waarnaar hier wordt verwezen, en van

De olijfolieproducent Intini uit Alberobello wist punten te scoren in vier belangrijke wedstrijden met zijn Biologische extra vierge Olijfolie .

Deze biologische olijfolie is te herkennen aan de Bio-EU-Siegel, een gestileerd groen blad met de centrale ribbe en de witte rand gemarkeerd door sterren. Alle in de EU geproduceerde en erdoor geteste producten van gecontroleerde biologische teelt dragen dit zegel. Maar wat zit hier precies achter?

In het geval van plantaardige producten betekent dit vooral een volledige vermijding van minerale kunstmest. Integendeel, alleen mulch, vloeibare mest of groenbemesting mag de velden bemesten. Dat scheelt de vloeren in plaats van ze uit te logen. Bovendien zorgt het verbod op kunstmest ervoor dat minder nitraten in het grond- en oppervlaktewater terechtkomen.

Ook in de biologische landbouw is geen plaats voor chemische bestrijdingsmiddelen: onkruidvernietiging en ongediertebestrijding moeten ook op een natuurlijke manier gebeuren, bijvoorbeeld door bepaalde insecten vrij te laten die de plantenplagen vernietigen. Ook genetische manipulatie wordt weggelaten.

De richtlijnen van de EU-verordening zijn echter niet beperkt tot de teelt van de planten; speciale vereisten zijn ook van toepassing op de verwerking: er mogen geen kunstmatige kleurstoffen of smaakversterkers worden gebruikt.

Als een bedrijf hetzelfde product vervaardigt van zowel conventioneel als biologisch geteeld fruit, moet de verdere verwerking volledig gescheiden plaatsvinden.

Al deze maatregelen beschermen niet alleen het milieu en de natuur, biologisch geproduceerd voedsel bevat ook aanzienlijk minder verontreinigende stoffen en chemische residuen dan conventioneel geproduceerd voedsel. Kortom, ze zijn gezond voor je, goed voor het milieu.