Best Organic Premium Extra Virgin Olive Oil Brands

Biologische extra vierge olijfolie uit Italië

Biologische Olijfolie wordt steeds populairder bij alle consumenten die jarenlang waarde hechten aan hun gezondheid en milieuvriendelijke productie. Met name in Italië schakelen een groeiend aantal kwaliteitsbewuste producenten over op biologische teelt: waaronder topnamen als Quattrociocchi, Cutrera , Agraria Riva del Garda en Sommariva, wiens extra vierge oliën hier in de onze Online winkel "OlijfolieItalie" beschikbaar zijn.

Lees verder

Actieve filters

Wat betekent "biologische extra vierge olijfolie" en hoe herken ik biologische olijfolie uit Italië?

"Extra vergine olijfoliel"

Ook Extra Vierge Olijfolie met de toevoeging "biologisch" moet allereerst voldoen aan de toch al zeer strenge kwaliteitsrichtlijnen die gelden voor alle oliën in de categorie Extra Vierge Olijfolie:

Ze kunnen daarom alleen worden verkregen met behulp van een mechanisch proces waarbij de olijven koud zijn, dat wil zeggen geperst op maximaal 27 ° C. Bovendien mag de zuurgraad niet hoger zijn dan 0,8% en zijn andere objectief aantoonbare eigenschappen vereist, die ofwel de smaak betreffen of de geur van de olie. Een olijfolie van de categorie "extra vierge" of "extra vierge" moet herkenbaar zijn fruitig, bitter of heet , geur en smaak en in het algemeen vrij van gebreken.

EU Biologische olijfoliekeerring
EEU Biologische olijfoliekeerring

Het biologische label: strenge regels voor de teelt

De toevoeging "biologisch" betekent dat de olijfolie is geproduceerd in overeenstemming met de vereisten van EU-verordening nr. 834 uit 2007. Het is van toepassing op alle voedingsmiddelen en andere producten die afkomstig zijn van gecertificeerde biologische teelt en zijn geëtiketteerd met het EU-zegel voor biologische producten : dit is bevestigd aan het voor- of achteretiket van de fles en bestaat uit een gestileerd blad met de centrale rib en de bladrand gemarkeerd door witte sterren op een olijfgroen achtergrond (zie afbeelding rechts).

Voedsel van gecertificeerde biologische producten die dit zegel dragen, moet aan verschillende vereisten voldoen: I m In het geval van kruidenproducten zijn dit voornamelijk de volledige eliminatie van minerale synthetische meststoffen, chemische bestrijdingsmiddelen voor onkruidbestrijding en ongediertebestrijding, evenals genetisch engineering. Om de grond te beschermen in plaats van uit te logen, is alleen mulch, gier of groenbemesting toegestaan om de velden te bemesten. Verder wordt het verbod op kunstmeststoffen minder nitraten ingevoerd in het grond- en oppervlaktewater. Ongediertebestrijding is ook biologisch - bijvoorbeeld door bepaalde insecten bloot te leggen die plantenplagen vernietigen - en niet door middel van vaak zeer giftige bestrijdingsmiddelen.

...en tijdens verwerking

De richtlijnen van de EU-verordening zijn echter niet beperkt tot de teelt van planten - ook met wiens verdere verwerking speciale vereisten heeft : geen kunstmatige zijn toegestaan Kleurstoffen of smaakversterkers zijn gebruikt. Als een bedrijf hetzelfde product produceert uit zowel conventioneel als biologisch geteeld fruit, moet de verdere verwerking volledig afzonderlijk worden uitgevoerd. De extra vergine olijfolie wordt daarom geproduceerd na het oogsten in speciale faciliteiten waar de biologische olijven gescheiden van conventioneel geteelde worden opgeslagen en verwerkt.

Gezond voor jou, goed voor het milieu

Biologische landbouw beschermt niet alleen het milieu en de natuur door geen synthetische actieve ingrediënten te gebruiken voor bemesting en ongediertebestrijding. Andere maatregelen zoals het vergroenen van de bodem en het aanplanten van bebouwde gebieden dragen ook bij aan landbouw in harmonie met de natuur . Op deze manier levert de teelt van biologische olijven een waardevolle bijdrage aan het behoud van het cultuurlandschap aan de Middellandse Zee.

Tegelijkertijd zorgt biologische landbouw ervoor dat het eindproduct vrij is van schadelijke stoffen door pesticiden en andere milieutoxines, die worden gekenmerkt door een bijzonder intense smaak, te verbieden. Dat geldt ook voor onze biologische extra vierge olijfolie: ze zijn gezond voor je, goed voor het milieu.

Uit wat tot nu toe is gezegd, volgt dat biologische landbouw - in vergelijking met conventionele landbouw - een aanzienlijk hogere werklast vereist: denk maar aan de constante monitoring van het ongedierte, wat absoluut noodzakelijk is, biologische methoden zouden moeten zijn gebruikt om ze tijdig te bestrijden. Biologische boeren moeten ook beschikken over uitgebreide kennis en knowhow . Last but not least, deze kunnen nooit dezelfde productiviteit bereiken als mogelijk zou zijn met conventionele landbouw. Een maximale output is ook niet hun doel: dit ligt in het best mogelijke beheer in harmonie met natuur en milieu.

Als gevolg van de hogere arbeidsinput en de lagere productiviteit, natuurlijk hogere prijzen. Eten van k.b.A. zijn daarom altijd duurder dan conventioneel geproduceerde - dit geldt natuurlijk ook voor onze biologische olijfolie.

Biologische olijfolie uit Italië

In Italië wordt al jaren veel aandacht besteed aan biologische landbouw. In het voorjaar van 2017 heeft het Italiaanse parlement zelfs een kaderwet inzake biologische landbouw aangenomen. Hierbij wordt het verheven tot een 'activiteit van nationaal belang' met betrekking tot haar maatschappelijke functie. Als redenen voor deze stap benadrukken de initiatiefnemers dat biologische landbouw gebaseerd is op de "kwaliteit van haar producten en processen die voedselveiligheid, dierenwelzijn en de bescherming van het milieu en de biodiversiteit garanderen". De wet is bedoeld om de biologische boerderijen in het land een veilig kader, innovatieve hulpmiddelen en voldoende middelen te bieden.

Het is dan ook geen wonder dat een groeiend aantal Italiaanse bedrijven uit de landbouw en de voedselproductie overstappen op biologische landbouw. De olijfolie-industrie is geen uitzondering.

Zelfs onder de producenten wier olijfolie we aanbieden in onze online winkel, beoefenen sommigen al jaren biologische teelt. Zo is de kleine fabrikant Sommariva gevestigd in Albenga in Ligurië, die in 1972 werd gecertificeerd als biologische boerderij. Daarnaast zijn er ook grote producenten zoals Quattrociocchi van Frosinone in Lazio, die een overeenkomstig breed scala aan biologisch geproduceerde extra vergine olijfolie kan aanbieden.

In ieder geval zijn alle biologische oliën extra vierge oliën van de hoogste en meermaals bekroonde kwaliteit. Bekijk dus nu onze grote selectie biologische olijfolie!

Testwinnaar biologische olijfolie bij BIOL

Het voortdurend groeiende belang van biologisch geteelde olijfolie komt ook tot uiting in veel belangrijke olijfoliecompetities en in de relevante gidsen. De bekendste van de laatste is waarschijnlijk de Gambero Rosso. Met betrekking tot de talrijke wedstrijden die worden gehouden rond het "groene goud", hebben ze nu bijna allemaal een of meer divisies voor biologische olijfolie gelanceerd: het leidende voorbeeld hier is de New York International Olive Oil Competition gebeld.

Een van de weinige wedstrijden die volledig gespecialiseerd zijn in biologische olijfolie vindt echter plaats in Italië, het op één na grootste land ter wereld. Desalniettemin worden producten van over de hele wereld getest en bekroond op de BIOL. Het decor voor deze wedstrijd, die wordt beschermd door de internationale fabrikantenvereniging IFOAM, is het Apulische Andria; Naast het Italiaanse Ministerie van Landbouw zijn de organisatoren verschillende regionale en lokale instanties en autoriteiten.

Enkele van de toonaangevende producenten van wie de olijfolie tot nu toe de BIOL-testwinnaar is geworden, zijn: