Filteren op

Prijs

Prijs

  • € 11,00 - € 59,00

Type olijfolie

Type olijfolie

Regio van de Producent

Regio van de Producent

Producent

Producent

Monocultivar

Monocultivar

Formaat

Formaat

Garda Extra Vierge Olijfolie

Hier vindt u de beste Extra Vierge Olijfolie uit het Gardameer. Van Agraria Riva del Garda en Comincioli bieden wij u een breed scala aan hoogwaardige Italiaanse extra vierge olijfolie van uitstekende producenten.

Lees verder

Actieve filters

Lake Garda

Olijfgebied Gardameer

Het Gardameer is al decennia een populaire bestemming. Geen wonder, aangezien het meer en het omringende landschap, met zijn milde klimaat, de mogelijkheid bieden om in een relatief korte rit in een zuidelijk ogende, bijna mediterrane sfeer te duiken. De meeste vakantiegangers weten dat wijngaarden rond het Gardameer worden verbouwd: velen van hen hebben tenslotte al genoten van populaire wijnen zoals Bardolino of Bianco di Custoza.

Minder bekend is echter dat het Gardameer dankzij het milde klimaat daar ook uitstekende olijfolie produceert. Dit komt mede door de machtige bergen van de Dolomieten, die het landschap rond het meer beschermen tegen de koude luchtstromen uit het noorden. Anderzijds fungeert het grootste binnenwater van Italië, met een inhoud van bijna 50 km³, als een enorme warmteopslag. De producent Agraria Riva del Garda spreekt daarom ook van een "Mediterraanse oase in alpenklimaat". Want hier, aan de noordpunt van het meer, op de 46e noorderbreedte, strekt zich de meest noordelijke olijfboomgaard uit, niet alleen in Italië, maar de hele wereld: dit opmerkelijke aspect bewijst de Agraria Riva del Garda met hun DOP-oliën uit de serie < sterk>46° Parallelo referentie.

De focus van het groeigebied ligt echter niet op de noordpunt van het meer: ​​hier laten de nabijgelegen Dolomieten slechts een kleine, licht golvende holte vrij voor landbouwgebruik, die zich uitstrekt rond de steden Riva en Arco. De meeste olijfgaarden bevinden zich aan de zuidwestelijke, zuidelijke en zuidoostelijke oevers van het meer, in de provincies Brescia, Mantua en Verona. Hier wijken de hoge bergen af, in plaats daarvan omringen heuvels of vlaktes het meer. Deze eindmorenen werden aan het einde van de laatste ijstijd gevormd door de Adige-gletsjer en worden gekenmerkt door vruchtbare mergelgronden.

Eigenschappen van olijfolie uit het Gardameer

Maar wat kenmerkt de olie van het Gardameer? Het belangrijkste kenmerk is waarschijnlijk de frisse , licht kruidige geur en de milde, licht tot medium fruitige smaak: dit combineert de aroma's van verse kruiden met hints van artisjokken, vers gemaaid hooi en distels. Er valt een aangename, licht bittere toon op die doet denken aan amandelen. De goudgroene kleur van de olijfolie is te danken aan het hoge chlorofylgehalte.

Maar olijfolie uit het Gardameer ruikt en smaakt niet alleen uitstekend, het bevordert ook bewezen gezondheid en welzijn. Bovendien maakt het hoge gehalte aan vitamine E en polyfenolen het een echt medicijn: het is bekend dat polyfenolen ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen hebben dankzij hun antioxiderende eigenschappen. De stof oleocanthal , die in 2005 werd ontdekt en ook in olijfolie zit, verlicht ook pijn (vergelijkbaar met aspirine of ibuprofen).

Olives

Zoals in elke regio van herkomst, worden bepaalde olijvenrassen bij voorkeur in dit meest noordelijke gebied geteeld. Rond het Gardameer vind je deze soorten:

•       Leccino

•       Casaliva

•       Lezzo

•       Favarol

•       Razza

•       Rossanel

•       Fort 

•       Morcai

De eerste twee zijn de belangrijkste en moeten daarom hier kort worden gepresenteerd: de variëteit Leccino produceert een milde, zeer uitgebalanceerde olijfolie met een licht fruitige smaak, gekenmerkt door hints van valeriaan en paardenbloem. In de eerder half fruitige olijfolie van de Casaliva komen naast kruidenaroma's tonen van artisjok en amandelen in de voorgrondsmaak.

Om alle bovengenoemde smaak- en gezondheidsvoordelen te hebben voor extra vergine olijfolie van het Gardameer, moet de teelt, oogst en verwerking van olijven volgens specifieke procedures worden uitgevoerd. Deze omvatten bijvoorbeeld het handmatig aflezen en het koud persen, waarbij de temperatuur van 27 ° C niet mag worden overschreden.

Deze en andere criteria (zoals de toegestane variëteiten) zijn bindend in de lijsten met eisen, de "disciplinare", die voor elke beschermde oorsprongsbenaming (BOB) bestaan. Voor Extra Vergine olijfolie uit het gebied rond het Gardameer werden drie DOP-zones opgericht: Olio del Garda Bresciano (op de zuidwestelijke oever), Olio del Garda Trento (noordelijke) en Olio del Garda Orientale (op de oostelijke oever). Sinds 2004 houdt het Consorzio dell'Olio del Garda , verantwoordelijk voor alle drie de gebieden, toezicht op het naleven van alle bepalingen van de discipline. Hiervoor hanteert de onafhankelijke commissie strikte, regelmatige kwaliteitscontroles.

Hoe gebruik je olijfolie van het Gardameer?

Dankzij hun milde en uitgebalanceerde smaak kunnen olijfolie uit het Gardameer op veel manieren worden gebruikt: vooral met de talrijke visgerechten die rond het meer worden bereid. Naast de carpione, die alleen hier te vinden is aan het Gardameer, bevat dit grote water veel andere vissoorten, waaronder voorn, snoek en verschillende soorten baars.

Maar ook in vlees en groentegerechten en soepen zijn extra vierge oliën een onmisbaar ingrediënt, bijvoorbeeld in carpaccio's van rundvlees of vis. De olijfolie wordt voornamelijk gebruikt als smaakmaker. Gebruikt in lage doses, overstemt een olie van hoge kwaliteit de smaak van een gerecht niet, maar brengt het echt tot zijn recht. Last but not least is olijfolie natuurlijk het belangrijkste ingrediënt van de pinzimonio , een eenvoudige slasaus gemaakt van olie, azijn, zout en peper. Overigens gebruiken chefs in de regio ook lokale olijfolie om desserts te maken zoals ijs, sorbets en zoete gebakjes!

Comincioli en Agraria Riva del Garda: bekroonde olijfolie uit het Gardameer

In het noorden van Italië, in de DOP-regio Garda Trento, heeft de Agraria Riva del Garda zijn hoofdkantoor. Opgericht in 1926, omvat deze groep van producenten 80 bedrijven uit de hele provincie Trento; nog eens 1.200 kleine boeren leveren hun olijven ook aan Agraria Riva del Garda . Met een aandeel van 65% in het totale productievolume is deze coöperatie de grootste producent in de regio Trentino-Alto Adige. Op een totaal van 270 hectare staan ongeveer 85.000 olijfbomen, waarvan er vele eeuwen oud zijn.

In 2009 ontving Agraria di Riva het biologische certificaat: naast de 175 verschillende olijfoliën uit de conventionele teelt, worden er 30 biologisch geproduceerd.

De belangrijkste olijfsoort is de Casaliva: deze wordt gedeeltelijk verwerkt tot monocultivar, bijvoorbeeld om de Extra Vergine 46 ° Parallelo monocultivar Casaliva . Aangezien de olijven aan het begin van hun rijpheid voor deze olie worden geoogst, is het enerzijds bijzonder rijk aan polyfenolen, en anderzijds erg pittig van smaak.

De Extra Vierge 46 °Parallelo monocultivar Casaliva wordt, net als alle olijfoliën van de Parallelo-serie, geleverd in een gekleurde glazen fles. In de monovarietale Casaliva verwijst de blauwe kleur naar de oceanen en meren, die zich op de 46e breedtegraad bevinden.

Voor het nauwgezette, kwaliteitsgerichte werk van haar leden ontving Agraria Riva del Garda talloze onderscheidingen. Onlangs hebben twee van de oliën uit de Parallelo-serie verschillende prijzen gewonnen: de Monocultivar ontving de gouden medaille, de Uliva de bronzen medaille op de veelgeprezen Aipo d'Argento wedstrijd. Beide DOP-oliën werden ook door de Gambero Rosso beoordeeld als de beste halffruitige oliën van het jaar 2018, terwijl Slow Food ze waardig was in de laatste editie van hun olijfoliegids van de "Grande Olio" -prijs.

Vergeleken met Agraria Riva del Garda is Comincioli met zijn 11 hectare wijngaarden en 10 hectare olijfgaarden een kleine producent. Het familiebedrijf in Puegnago del Garda kan echter terugkijken op een veel langere traditie: sinds 1552 groeien hier olijfbomen en druiven aan de zuidwestelijke oever van het meer. Op dit moment staan eigenaar Grianfranco, zijn vrouw Elisabetta en zonen Roberto en Andrea de 14e en 15e generatie aan het roer. Ze staan altijd open voor nieuwe wetenschappelijke inzichten en moderne technologie en zetten de eeuwenoude familietraditie van olijventeelt en wijnbouw voort onder het motto "Elke dag een beetje beter". Dit wordt altijd gekenmerkt door een verantwoord gebruik van bodem, natuur en gewassen in het zacht glooiende landschap in het oosten van de provincie Brescia.

De vruchten van hun arbeidsethos zijn uitstekende olijfolie, waarvoor Comincioli al meerdere keren is bekroond. Vertegenwoordiger hier is de Extra Vierge Leccino, die werd beoordeeld door de Gambero Rosso met de "Three Leaves" en door het tijdschrift Der Feinschmecker geclassificeerd in hun top 250 als "Best Olive Oil".

Alle olijfolie van Comincioli wordt gebotteld in kleine flesjes van 250 ml en 500 ml. Omdat deze zijn gemaakt van helder glas, maar olijfolie moet worden beschermd tegen licht, wordt elke fles verpakt in een eenvoudige, maar chique ronde doos van karton - ideaal als cadeau. Dat brengt ons bij ons laatste punt, de verpakking. De vraag is:

Fles, blik, Bag-in-Box of Pouch-Up?

Op dit punt zullen de voor- en nadelen van de genoemde alternatieven bij het verpakken van olijfolie kort worden besproken. De glazen fles is ongetwijfeld de oudste en nog steeds meest voorkomende van de genoemde oplossingen. Uw voordeel: als u donker, meestal groen of bruin gekleurd glas gebruikt, zodat de inhoud, in dit geval de kostbare olijfolie beschermd tegen licht, is dit in goede handen in de glazen fles. Uiteraard moet de olie relatief snel op zijn - tenzij de fles is voorzien van een vacuümafdichting, wat zelden het geval is. Andere nadelen van de glazen fles: het hoge gewicht van de verpakking, het risico op breuk en niet in de laatste plaats de relatief kleine hoeveelheid.

Het blikje biedt een praktisch, onbreekbaar alternatief. Omdat het meestal is gemaakt van plaatstaal of composiet metaal, brengt het een aanzienlijk lager gewicht op de balans. Dankzij de grotere capaciteit - meestal 3 of 5 liter - kan de olijfolie ook tegen aanzienlijk lagere prijzen worden aangeboden. Het nadeel is, net als bij de glazen fles, de lage duurzaamheid van de inhoud. Dit moet daarom na opening in glazen flessen worden gedaan.

Met de innovatieve verpakkingsoplossingen Bag-in-Box en Pouch-Up® worden de nadelen van conventionele containers geëlimineerd: de bag-in-box, of kortweg BiB, is een zak gemaakt van folie (aluminium buitenkant, polyethyleen binnenkant) en een doos van golfkarton. Het voordeel: de inhoud is lang houdbaar (tot drie maanden na opening), omdat de zak bij elke verwijdering een beetje samentrekt, omdat er geen lucht van buitenaf kan binnendringen. Hierdoor komt het gehalte praktisch niet in contact met zuurstof, waarvan bekend is dat het tot oxidatie leidt. Verdere voordelen zijn het lage gewicht en het recyclebare materiaal.

Dit geldt nog meer voor de Pouch-Up ®: achter deze merknaam van het bedrijf verbergt Smurfit-Kappa een stevige tas, die stabiel is dankzij een bodemvouw. De geïntegreerde kraan voorkomt, zoals bij de BiB verpakking, dat er lucht in komt. Voordeel ten opzichte van dat laatste: nog minder gewicht en materiaal. Nadeel: groter risico op schade.