Filteren op

Prijs

Prijs

 • € 5,00 - € 110,00

Type olijfolie

Type olijfolie

Producent

Producent

Bio

Bio

Dop

Dop

Monocultivar

Monocultivar

Formaat

Formaat

Beste extra vierge olijfolie uit Sicilië

Onze online winkel olijfolie Italië biedt u een grote selectie koudgeperste olijfoliën uit Sicilië. Geniet van topkwaliteit van gerenommeerde producenten van Siciliaanse extra vergine olijfolie, zoals Cutrera, Agrestis, Disisa, Titone of Mandranova.

Lees verder

Actieve filters

Welke gerechten passen het beste bij olijfolie uit Sicilië?

Italiaanse olijfolie uit Sicilië wordt gekenmerkt door zijn duidelijk fruitige smaak. Dit varieert van medium tot intens fruitig. Dit gaat gepaard met aroma's van kruiden, artisjokken en groene tomaten.

Deze smaakeigenschappen maken olijfolie uit Sicilië een uitstekende smaakmaker voor rijke soepen gemaakt van peulvruchten zoals linzen of erwtensoep. Het geeft ook gegrilde groenten of vis en hartige vleesgerechten een speciale, frisse en scherpe noot.

Italiaanse olijven uit Sicilië kopen

Roer gewoon een paar druppels Siciliaanse olijfolie door de soep net voor het serveren of druppel over groenten, vlees of vis. Olijfolie uit Sicilië is natuurlijk ook ideaal voor saladedressings en bruschetta.

Extra Vierge: Wat betekent die term?

Last but not least is olijfolie natuurlijk onmisbaar onderdeel van de Pesto alla Trapanese, een variant van de bekende Pesto Genovese. Dit laatste werd bekend door zeelieden uit Genua in Trapani, die aanmeerden in deze westelijke Siciliaanse havenstad. Trapanese huisvrouwen en koks vulden het recept aan met lokale ingrediënten - voornamelijk amandelen en tomaten - en gebruikten natuurlijk olijfolie uit de regio. Heerlijk!

Uitstekende olijfolie producenten uit Sicilië

Sicilië is de thuisbasis van enkele van de meest gerenommeerde olijfolie producenten van Italië:

 • Frantoi Cutrera
 • Agrestis
 • Mandranova
 • Titone
 • Disisa

Frantoi Cutrera

In het prachtige heuvelachtige landschap rond Chiaramonte Gulfi (provincie Ragusa) wordt de Frantoi Cutrera ongeveer een eeuw lang gewijd aan de productie van extra vierge olijfolie. De basis hiervoor komt van de 50 hectare aan olijfgaarden op 400 meter hoogte.

Het absolute topproduct van Cutrera is Extra Vergine Primo DOP Monti Iblei. Het wordt uitsluitend verkregen van de Tonda Iblea soort. Deze olie is meervoudig testwinnaar in olijfolie competities in Italië en in het buitenland. Alleen al in 2014 ontving het de eerste prijs op de IOOA Zürich en de "tre foglie" (drie bladeren) in de extra vierge gids van de Gambero Rosso.

Frantoi Cutrera produceert olijfolie extra vierge van beste kwaliteit: In totaal is het werk van Frantoi Cutrera beloond met 150 prijzen in slechts 13 jaar.

Cutrera olijfolie in blik

Agrestis olijfolie

Iets verder naar het oosten, in het massief van de Monti Iblei, ligt de olijfolie producent Agrestis. Het bedrijf van 50 hectare, opgericht door Pino en Lorenzo in 2003, heeft ongeveer 6000 bomen. Ze groeien op ongeveer 650 meter boven zeeniveau rond het kleine dorpje Buccheri, niet ver van Syracuse.

Hun voortreffelijke olijfoliën zijn ofwel van één variëteit, zoals Nettar Ibleo DOP Monti Iblei, eof mengsels, zoals de Extra Vergine Bell'Omio. De laatste behoorde tot de testwinnaars bij de Oil Award van Der Feinschmecker in 2012 en 2016 en won de gouden medaille op BIOL International.

Mandranova, Titone, Disisa: Siciliaanse oliemolens met traditie

Drie andere topproducenten die we op deze website presenteren komen uit de andere kant van het eiland. Allereerst Mandranova, die is gebaseerd in Palma di Montechiaro in de provincie Agrigento in het zuidwesten van Sicilië. Het bedrijf produceert uitsluitend olijfoliën van een enkele variëteit.

Zijn monocultivars van Nocellara en Cerasuola hebben meerdere gouden medailles gewonnen op NYIOOC en de Corona van de Maestro d'Oro.

Ook de producten van overige produceten zijn al verschillende keren naar voren gekomen als testwinnaars van gerenommeerde olijfolie competities. Dit betreft de producenten Titone uit Locogrande nabij Trapani in het uiterste westen van het eiland, en Disisa uit de provincie Palermo in het noorden Je kunt hier italiaanse producenten van Olijfolie Extra Vierge en hun producten vinden.

Olijfteelt: millennia oude culturele traditie

De oorsprong van de olijventeelt op Sicilië gaat minstens 2800 jaar terug. Het is waarschijnlijk geïntroduceerd door de Grieken die het eiland in die tijd vanaf de kust koloniseerden. Ze stichtten steden als Syracuse of Agrigento, bouwden talloze tempels en amfitheaters en verspreidden de teelt van wijnstokken en olijven.

De olijventeelt heeft een bewogen geschiedenis achter de rug onder de vele machten die het eiland in de daaropvolgende eeuwen regeerden. Het beleefde een echte bloeitijd in de 400 jaar waarin Sicilië werd geregeerd door de Spaanse Habsburgers. Gedurende deze tijd introduceerden benedictijner en cisterciënzer monniken de oliemolen, later gevolgd door verschillende technische innovaties. Tegenwoordig telt het eiland 521 olijfolieproducenten.

Italiaanse olijven uit Sicilië en olijvenoogst

Een veld met olijfbomen in Sicilië

Hoeveel Italiaanse olijfolie extra vierge wordt er eigenlijk geproduceerd op Sicilië?

Hoewel olijfbomen vrijwel overal op het eiland groeien, draagt ​​Sicilië slechts ongeveer een tiende van de totale Italiaanse productie bij. In 2017 was dit 9% met 22.400 ton olijfolie, ondanks een toename van 60% ten opzichte van het voorgaande jaar. 2016 was een van de laagste oogstvolumes in jaren.

Sicilië behoort dus - net als voorgaande jaren - tot een van de meeste productieve Italiaanse regio's, net achter het aangrenzende Calabrië. Beide scoren echter ruim achter Puglia (Apulie), dat met 51% meer dan de helft van de totale Italiaanse productie bijdraagt!

Wanneer en hoe worden olijven geoogst op Sicilië, en welke soorten zijn er?

Het klimaat in Sicilië wordt bepaald door lange, warme zomers en relatief korte, milde winters. Hierdoor begint de olijvenoogst op het eiland eerder dan op het vasteland: het valt daar tussen oktober en december.

De eerste olijven worden in september op Sicilië geoogst, de belangrijkste oogsttijd volgt in oktober.

De Siciliaanse olijven worden deels met de hand geoogst, deels machinaal. In het eerste geval worden de vruchten direct van de boom geplukt. Soms worden de olijven ook met harken van de takken gehaald en opgevangen in netten die op de grond zijn uitgespreid.

Voor mechanisch oogsten worden speciale machines gebruikt die de bomen schudden. Een andere traditionele oogstmethode wordt nagebootst, de zogenaamde brucatura, waarbij men met lange stokken op de takken van de olijfbomen slaat.

Het aantal olijvensoorten waaruit extra vierge olijfolie wordt verkregen, is groot op Sicilië: bovenal

Deze oliën worden gekenmerkt door een uitgesproken fruitigheid, met friszure tot pikante aroma's. Hierdoor zijn ze ideaal voor salades, groente- en champignon gerechten, voor het marineren van vis en voor het kruiden van soepen en vleesgerechten.

Olijfolie uit Sicilië met IGP- en DOP-zegels

Logo's van Siciliaanse olijfolie IGP (links) en DOP (rechts)

Net als bij wijnen en ander voedsel (bijv. Parmezaanse kaas), zijn er ook beschermde oorsprongsbenamingen van de EU voor extra vierge olijfolie, waarmee producenten instaan ​​voor de kwaliteit en oorsprong van hun producten.

Allereerst is er de Denominazione di Origine Protetta (DOP), die in het Nederlands vertaald wordt als Beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Verder is er de Indicazione Geografica Protetta (IGP), in het Nederlands de Beschermde geografische aanduiding genoemd, ofwel BGA.

Siciliaanse olijfolie DOP kopen

Ze zijn te herkennen aan het ronde, rood-gele of blauw-gele zegel van de EU. Bij producten met het DOP-keurmerk moeten alle productiestappen van teelt en verwerking tot fabricage en verpakking plaatsvinden in een bepaald geografisch gebied en volgens een welbepaalde procedure. Voor IGP-producten is het genoeg als één van de drie stappen in het herkomstgebied plaatsvindt.

Ze zijn te herkennen aan het ronde, rood-gele of blauw-gele zegel van de EU. Bij producten met het DOP-keurmerk moeten alle productiestappen van teelt en verwerking tot fabricage en verpakking plaatsvinden in een bepaald geografisch gebied en volgens een welbepaalde procedure. Voor IGP-producten is het genoeg als één van de drie stappen in het herkomstgebied plaatsvindt.

Er zijn in totaal zeven oorsprongsbenamingen voor olijfolie op Sicilië. Naast de uitgebreide Sicilia IGP, die voor alle extra vierge uit Sicilië is, zijn er zes kleinere DOP - beschermde oorsprongsbenamingen (BOB). Ze zijn van toepassing op de teeltgebieden:

 • Valli Trapanesi
 • Monti Iblei
 • Valle di Mazara
 • Monte Etna
 • Valdemone
 • Valle del Belice

De olijfoliën uit de genoemde herkomstgebieden verschillen in:

 • kleur
 • geur en smaak
 • vooral de mate van fruitigheid
 • kruidigheid of specerijen

Monti Iblei: Siciliaanse olijfolie met DOP-zegel

We willen een van deze teeltgebieden, de Siciliaanse Olijfolie Extra Vierge DOP Monti Iblei, van naderbij bekijken. Het is genoemd naar de bergketen met dezelfde naam, die bijna het hele zuidoosten van het eiland beslaat en meer dan 900 meter hoog is met Monte Lauro en twee andere toppen.

De bergen steken uit boven een uitgestrekt plateau waarin Anapo, Irminio, Dirillo en andere rivieren diepe kloven hebben uitgehouwen. Met zijn kalkrijke mergelbodems biedt de regio uitstekende groeicondities voor de olijven. Doorlatende bodems en dus een goede afwatering zijn naast een mild, zonnig klimaat de basisvoorwaarden voor een betrouwbare groei.

De belangrijkste variëteit in het Monti Iblei-teeltgebied is de Tonda Iblea, die wordt gekenmerkt door zijn intens fruitige aroma's die doen denken aan groene tomaten en verse kruiden. Andere belangrijke olijvensoorten zijn Moresca en Nocellara.

Hier in Monte Iblei zijn Frantoi Cutrera en Agrestis, twee van "onze" olijfolieproducenten.

Biologische Olijfolie uit Sicilië

Zoals voor alle producten van gecertificeerde biologische teelt, geldt ook voor biologische olijfolie uit Sicilië. Het gebruik van:

 • Fosfaat meststoffen
 • Pesticiden en
 • Chemische toevoegingen

zijn ten strengste verboden.

De productie van biologische extra vierge olijfolie vindt ook na de oogst plaats in speciale planten waarin de biologische olijven apart worden verwerkt van die uit de conventionele teelt. Producten van gecertificeerde biologische teelt zijn gemakkelijk te herkennen aan het biologische keurmerk van de EU, een gestileerd blad in wit op een groene achtergrond.

Op Sicilië zetten steeds meer olijfolieproducenten de teelt en productie geheel of gedeeltelijk om naar biologische basis. De Azienda Agricola Titone, die sinds 1992 aan biologische teelt is gewijd, is ongetwijfeld een van de pioniers.

Tegenwoordig maken hun biologische olijfolie 60% uit van de totale productie van ongeveer 10.000 liter extra vierge.

De extra vierge olijfolie verkregen uit de variëteiten Nocellara del Belice, Cerasuola en Biancolilla worden gebotteld onder de labels Olio extravergine Titone Dop Valli Trapanesi Biologico en Olio extravergine Titone Biologico. De laatste ontving twee belangrijke onderscheidingen: Extra Gold bij BIOL International en de felbegeerde "Drei Blätter" van Gambero Rosso.

Agrestis van de Monti Iblei biedt ook verschillende biologische producten aan. Eerst is er de Nettar Ibleo Dop Monti Ibleo, een biologische olijfolie die puur gemaakt is van de variëteit Tonda Iblea, en de Bio Bell'Omio. De biologische extra vierge kwam in 2015 uit als de testwinnaar bij BIOL en behaalde de 2e plaats bij de Oil Award door Der Feinschmecker.

Cutrera daarentegen biedt met zijn Extra Vergine Primo Bio een enkele variëteit olijfolie uit biologische teelt. De olie, die alleen wordt geperst uit de variëteit Tonda Iblea, belandt altijd in de top van internationale wedstrijden. Onlangs werd het bekroond met de speciale "Best Bio" prijs op de IOOA in Zürich.

Een overzicht van alle biologisch geproduceerde olijfoliën in ons assortiment en meer informatie over gecertificeerde biologische teelt vind je hier.

Ontdek onze biologische olijfoliën