Filteren op

Prijs

Prijs

 • € 11,00 - € 24,00

Producent

Producent

Bio

Bio

Dop

Dop

Extra Vierge Olijfolie uit Toscane

Grote selectie van koudgeperste olijfolie uit de Italiaanse regio Toscane. Koop biologische Toscaanse olie en BOB-olie tegen de laagste prijs.

Lees verder

Actieve filters

Is Toscaanse olie de beste Italiaanse olijfolie?

Uit Toscane worden niet alleen eersteklas wijnen zoals Chianti Classico of Brunello geproduceerd, maar ook Italiaanse olijfolie van topkwaliteit: Olijfolie extra vierge met beschermde oorsprongsbenaming. De productie van olijfolie heeft een millennia-oude traditie hier. Toscane is een centraal Italiaanse regio die zo populair is door zijn unieke landschappen en culturele schatten. Een Italiaans recept met Toscaanse olijfolie smaakt altijd goed!

Toscaanse heuvels. Typisch Toscaans landschap

Als je naar dit gebied hebt gereisd zul je de grote olijfbomen in de Toscaanse heuvels vast herinneren.

Hieronder leert u meer over de specifieke kenmerken van Toscaanse olijfolie en waar en hoe deze gemaakt wordt. Ontdek onze eersteklas olijfoliën!

Olijvensoorten en belangrijkste kenmerken van Toscaanse olijfolie

Toscaanse olijfolie wordt voornamelijk geproduceerd uit de lokale olijvensoorten Moraiolo en Frantoio. Het wordt gekenmerkt door zijn fruitig-frisse geur en zijn goudgele kleur, die vaak smaragdgroene nuances heeft.

De smaak van Toscaanse olijfolie

De smaak is kruidig-fruitig met aroma's van vers gemaaid gras, artisjokken en natuurlijk groene olijven. Men zegt dat olijfolie uit Toscaan een licht bittere smaak heeft.

Dit gaat gepaard met een zurige, licht bittere amandel noot, vooral bij versgeperste koude olie. De olijventelers zelf testen de kwaliteit van de nieuwe oogst gewoon door een stuk vers brood in de olie te dippen. Er is geen betere manier om van Italiaanse olijfolie te genieten - probeer het eens!

Testwinnaar Gambero Rosso: MORAIOLO extra vierge olijfolie van FRANCI

Hoe geniet je van deze extra vergine olijfolie? Een paar tips

We hebben je al verteld wat de beste en tegelijkertijd eenvoudigste manier is om van de unieke smaak van Toscaanse olijfolie te genieten. Een andere traditionele manier is als volgt. Laat een paar druppels vallen op vers of licht geroosterd.

Beleg deze met klein gesneden tomaat en wat rucola of basilicumblaadjes en je bent klaar met de Bruschetta - een perfect voorgerecht, waarvoor natuurlijk nog veel meer recepten zijn. Extra vierge olijfolie is natuurlijk ook geweldig voor salades - als onderdeel van lichte, smakelijke en gezonde dressings.

Olijfolie Extra Vergine heeft een stevige plaats als condimento in de Toscaanse keuken. Bijvoorbeeld soepen zoals de Ribollita, een Toscaanse groentesoep, of bij gestoofd vlees zoals de Stracotto del Chianti, rosbief in Chianti-wijnsaus. Voeg bij deze gerechten eens een paar druppels olijfolie vlak voor het serveren toe als kers op de taart. Probeer het maar!

Olijfolieproductie in Toscane: een kort overzicht

Hoeveel olijfolie wordt er eigenlijk geproduceerd in Toscane, en wanneer en hoe worden de olijven geoogst? Hier zijn een paar feiten en cijfers. Alhoewel Toscaanse olijfolie goed bekend en wijdverbreid in Italië, is het aandeel van Toscane in de totale Italiaanse olijfolieproductie vrij klein.

Dit kleine productieaandeel (slechts 4-5% van de Italiaanse olijfolie) is te wijten aan de soms zeer koude winter. De zuidelijke regio's van het land produceren meer. Zo is Apulië (Puglia) alleen al goed voor meer dan de helft van de totale productie van Italië (51%)!

Tijdens het seizoen 2014/15 werd in heel Italië 222.000 ton olijfolie geproduceerd, waarvan iets meer dan 6.000 ton in Toscane. Deze zeer slechte oogst, die werd veroorzaakt door ongunstige weersomstandigheden en enorme schade door de olijf fruitvlieg, werd gevolgd door een goed oogstjaar. In 2015/16 steeg de productie tot 474.620 ton in heel Italië en 19.202 ton in Toscane - een stijging van 113,8%.

De olijfoogst is altijd van half oktober tot half december, met als belangrijkste oogsttijd november. Voor kleinere telers, die letten op kwaliteit en echte smaak, wordt de oogst met de hand gedaan. Hierbij worden twee methodes gebruikt.

Bij de eerste worden de olijven direct van de boom geplukt. Voor de andere methode worden de olijven met een hark van de takken gehaald en verzameld in netten die op de grond zijn uitgespreid. Een andere traditionele methode is de brucatura: hierbij wordt met lange stokken op de takken van de olijfbomen geslagen. Mechanische oogstmachines zijn dus taboe voor kwaliteitsbewuste Toscaanse olijfolieproducenten!

Over onze BIO Toscaanse olijfolie

Toscaanse olijfolieproducenten: enkele topproducenten

Een topproducent uit het zuiden van Toscane is Bardi Carraia: de bedrijfsnaam bestaat uit de achternaam van de eigenaar, Franco Bardi, en die van zijn oliemolen. De olijven zijn afkomstig van eeuwenoude olijfbomen die op de heuvels rond Siena groeien.

Iets verder in het noorden, halverwege Florence en Siena, liggen de olijfgaarden van de familie Alfani.

Eveneens in de provincie Florence, om precies te zijn in de Montalbano, bevindt zich het landgoed Tenuta Cantagallo dat wordt beheerd door de familie Pierazzuoli, die ook olijfolie produceren in La Farnete bij Carmignano.

Verder naar het westen, op een pittoreske heuvel bij Montenero d'Orcio in de Maremma, ligt de Frantoio Franci.

Koop nu: biologische olijfolie uit Toscane winnaar olijfolietest

Testwinnaar: prijzen en onderscheidingen voor olijfolie extra vierge uit Toscane

Alle bovengenoemde producenten hebben verschillende prijzen en onderscheidingen gewonnen bij verschillende belangrijke nationale en internationale wedstrijden voor hun eersteklas Italiaanse olijfolie, zoals:

 • Flos Olei van de wijngids Gambero Ross
 • de Olio Award van het tijdschrift voor fijnproevers
 • Der Feinschmecker
 • Sirena di Sorrento

Lees meer over de producenten, hun producten en onderscheidingen in de bijbehorende informatie in onze onlineshop.

Toscaanse olijfolie met IGP- en DOP-zegel

Net als bij wijnen en voedingsmiddelen zoals de parmaham, zijn er ook door de EU beschermde oorsprongsbenamingen voor olijfolie extra vergine, ofwel olie van een koude persing. Hierbij garanderen de producenten de kwaliteit en de oorsprong van hun producten.

De eerste is de "Denominazione di Origine Protetta" (of in het Nederlands: Beschermde oorsprongsbenaming, BOB), herkenbaar aan het rood met gele DOP zegel. Het betekent dat alle productiestadia, van teelt tot verwerking, tot productie en verpakking in een bepaald geografisch gebied, worden uitgevoerd volgens een erkende, overeengekomen procedure.

zegel van italiaanse olijfolie extra vierge dop (BOB) en igp

De eerste is de "Denominazione di Origine Protetta" (of in het Nederlands: Beschermde oorsprongsbenaming, BOB), herkenbaar aan het rood met gele DOP zegel. Het betekent dat alle productiestadia, van teelt tot verwerking, tot productie en verpakking in een bepaald geografisch gebied, worden uitgevoerd volgens een erkende, overeengekomen procedure.

DOP olijfolie Toscane BARDI CARRAIA

De "beschermde geografische aanduiding" wordt in het Italiaans “Indicazione Geografica Protetta” (IGP) genoemd. Hiermee is het voldoende als slechts één van de drie stappen in een bepaald herkomstgebied plaatsvindt. Het is herkenbaar aan de blauwe en gele IGP-zegel.

In Toscane zijn er zes oorsprongsbenamingen voor olijfolie. Allereerst is er de alles omvattende benaming IGP Toscano, die wordt toegekend voor Extra Vergine olijfolie uit de hele regio. Daarnaast zijn er de volgende vijf nauwer gedefinieerde oorsprongsbenamingen:

 • Toscano IGP Colline di Arezzo uit het gebied rond Arezzo in het oosten van de regio
 • Toscano IGP Colline di Firenze uit het gebied rond Florence in het noordoosten
 • Toscano IGP Colline della Lunigiana uit het Massa en Carrara gebied in het noordwesten
 • Toscano IGP Montalbano uit de provincie Pistoia in het noorden
 • Toscano IGP Monti Pisani uit het gebied ten oosten van de stad Pisa

De Italiaanse olijfoliën uit de genoemde herkomstgebieden verschillen qua:

 • kleur,
 • geur, en
 • smaak (vooral de fruitigheid en kruidigheid)