Agraria Riva del Garda

Agraria Riva del Garda

Die Ölmühle am Gardasee in Riva del Garda, bietet bestes Olivenöl direkt aus der Erzeugerernte. Die ausgezeichneten Extra Vergine Uliva, 46 Parallelo oder Italico haben unterschiedliche Eigenschaften und Aromen.

Lees verder

Er zijn 35 producten.

Item 1-12 van 35 in totaal item(s)

Welk voedsel past het beste bij olijfolie van Riva del Garda?

Er worden ongeveer 500 Italiaanse olijvenrassen onderscheiden. De smaak onderscheidt zich van extreem fijne tot extreem intense nuances. Elke individuele olijfolie verfijnt gerechten op een heel speciale manier en vormt de centrale basis voor de unieke mediterrane smaak.

Om deze unieke smaak te behouden, moet olijfolie over het algemeen in het donker worden bewaard, omdat licht de kwaliteit vermindert. Omdat door het uitgesproken aroma over het algemeen minder olie nodig is, verlaagt het gebruik van olijfolie het caloriegehalte van het voedsel. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat koudgeperste olijfolie 100 procent verteerbaar is voor mensen. Daarom onderscheidt olijfolie zich positief van andere plantaardige oliën of dierlijke vetten en neemt het een speciale positie in op het menu.

Qua smaak en uiterlijk varieert de intensiteit van de olijfolie afhankelijk van de variëteit en verwerkingsmethode. Vers geperste olijfolie die nog niet is gefilterd, wordt in het Gardameer Olio novello genoemd. De sterke smaak en de diepgroene kleur van deze olijfolie worden veroorzaakt door de kleine hoeveelheden pulp die er nog in zitten. Het moet echter worden opgeslagen bij 10 tot 13 graden en uiterlijk na drie tot vier maanden worden gebruikt. Om een ​​olijfolie langer mee te laten gaan, is filtering na koud persen vereist.

Typische lichte en medium fruitige smaak

Een licht fruitige olijfolie zoals het doel Extra Vergine Italico van Agraria Riva del Garda, krijgt zijn lichte noot door het gebruik van fruit van latere oogst . Het is zeer geschikt om mee te koken omdat het minder bitterstoffen bevat. Hierdoor heeft het een subtielere smaak dan intense olijfolie. Het geeft dus alleen de fijne toon weer, maar smaakt niet op de voorgrond. Licht fruitige olijfolie is daarom een ​​ideale partner voor soepen , pasta en saladedressings.

Om het bijzondere karakter van een halffruitige olijfolie te behouden, worden de vruchten iets eerder geoogst dan met de licht fruitige olijfolie. Halffruitige olijfolie is zeer veelzijdig vanwege de scherpte die zich nog niet heeft ontwikkeld tijdens de oogst.

De Extra Vergine uit Trentino zoals de Extra Vergine Uliva Garda Trentino DOP van Agraria Riva del Garda , heeft een lichte hint van amandelen, artisjokken en kruiden. Het is gemaakt van de beroemde olijfvariëteit Casaliva Gardesana , afkomstig uit het Gardameer. Met zijn zeer lage zuurgraad is het ideaal voor zout vlees of vis.

Bekroonde olijfolie, de testwinnaars van het Gardameer

De oliemolen Agraria Riva del Garda, opgericht in 1965, was de eerste die in 1998 de Extra Vergine DOP Garda Trentino produceerde vanwege de focus op traditie en technische innovatie. In 2009 ontving de oliemolen ook een biologische certificering.

De oliemolen aan het Gardameer verzorgt en onderhoudt 85.000 olijfbomen op 270 hectare, wat overeenkomt met bijna 65 procent van de totale olieproductie in de regio Trentino Alto Adige. Van de met de hand geoogste vruchten worden 150 tot 200 olijfoliën geproduceerd, die de titel van beschermde oorsprongsbenaming hebben. of draag DOP. Naast deze oliespecialiteiten zijn er nog eens 30 gecertificeerde biologische olijfoliën.

Elke olijfolie die de DOP Garda-garantie van oorsprong heeft gekregen, moet een proeftest doorstaan. Deze DOP-certificering maakt tracking naar de producent, oogstdag, verwerkingstijd evenals analyses en vuldatum mogelijk. De beste extra vierge olijfolie uit het Gardameer, zoals de olie uit de Uliva-lijn, ontvangen elk jaar internationale gouden prijzen, prijzen en onderscheidingen van gerenommeerde testcommissies. De extra vierge olijfolie en biologische olijfolie van Agraria hebben verschillende internationale competities gewonnen, zoals onder olijfolie-experts van DER FEINSCHMECKER of de internationale wedstrijd SOL D’ORO.

Dit wordt bereikt door productie op basis van de productiediscipline van DOP Garda, zoals bijvoorbeeld het geval is met de soort Uliva. De oliemolen en haar 80 aangesloten olijventelers hebben ook intern een vast protocol opgesteld, waarin de richtlijnen staan ​​voor de kwaliteit en kwaliteit van de Uliva 1111 selectie. Het is een 1111 botteling van het topproduct DOP Garda Trentino extra vergine olijfolie in genummerde designflessen. Het strikte protocol bevat vier belangrijke.

  1. Grondstof - de olijfolie : deze komt van geselecteerde, eeuwenoude bomen die de inheemse variëteit Casaliva dragen
  2. Oogst : in een enigszins voorrijpe toestand en uitsluitend met de hand geoogst, worden de olijven binnen slechts vier uur geperst
  3. Productie : het proces van koude extractie wordt zo optimaal uitgevoerd dat de vrucht zijn typische eigenschappen behoudt
  4. Controle : de volledige productie van de kwaliteitsolie is gecertificeerd door CSQA voor naleving en naleving van de DOP Garda Trentino-disciplines

Beste olijfolie die al de eerste plaatsen heeft gewonnen bij FEINSCHMECKER, Associazione Italiana Sommelier en vele andere internationale wedstrijden.

De noordelijkste olijventeelt ter wereld - 46 ° parallelo

De Italiaanse olijfolie uit het Gardameer rijpt onder invloed van een unieke geologische combinatie. Dit wordt mogelijk gemaakt door de zeer bijzondere ligging waarin het Gardameer zich aan de voet van de machtige Dolomieten uitbreidt. Dit onvergelijkbare landschap zorgt voor een bijzonder microklimaat. Kelten en Romeinen waardeerden 2000 jaar geleden al de voordelen van het wisselen tussen matige en koude winden, evenals de vruchten van de Casaliva-variëteit die in de regio voorkomt.

De zachtheid van het Gardameer en de scherpe, alpine omgeving van de Dolomieten zorgen voor een klimaatsituatie die extravagant is voor de olijventeelt, waardoor het fruit zijn belangrijke fijne en fruitige aroma krijgt. Door het beschermende effect van de machtige bergketen die het gebied omlijst, koelt het water in het Gardameer in de winter heel langzaam af. Door deze zachte afkoeling wordt de strenge alpenlucht dienovereenkomstig verlicht. Het samenspel van mediterrane en alpine weersomstandigheden zorgt voor een evenwichtig microklimaat. Dit klimatologische fenomeen biedt de beste omstandigheden voor de olijfgaarden die hier al duizenden jaren bestaan. De onder deze bescherming van de natuur gerijpte vruchten vormen de unieke basis voor de productie van extra vergine olijfolie, de gastronomische olijfolie uit het Gardameer.

Daarbij komt de kennis die van generatie op generatie wordt overgedragen. Deze onderscheidende kennis en geheimen van de olijventeelt, die door de eeuwen heen zijn overgedragen, worden gecombineerd met moderne verwerkings- en bottelmethoden. Deze worden voortdurend ontwikkeld, uitgebreid en aangepast aan de huidige normen door middel van lopende onderzoeksprojecten. Dankzij deze innovatieve procesontwikkeling behaalde de Agraria Riva del Grada oliemolen in 2009 een biologische certificering. Sindsdien produceert en bottelt de oliemolen aan het Gardameer biologisch geteelde biologische olijfolie voor de vele hoogwaardige variëteiten.

De nabijheid van de 46e breedtegraad ("46° Parallelo") maakt de regio Trentino Alto Adige tot de meest noordelijke olijventeeltzone ter wereld. Hier, in de alpine oase rond het Gardameer met zijn natuurlijke bescherming en de daarbij behorende unieke klimatologische omstandigheden, gedijen extra vierge olijfolie, zoals de bekroonde 46 ° Parallelo. Er zijn nog andere speciale kenmerken verborgen in de rijk fruitige olijfolie van het Gardameer. De uitstekende olijfolie, zoals Uliva, Monovarietale of Garda Trentino DOP, zou positieve eigenschappen hebben. Met dagelijks plezier in verband met een gezonde levensstijl, verhogen ze het fysieke en mentale welzijn van de olijfolie-kenner.

Oliemolen uit Riva del Garda heeft 80 olijfolieproducenten onder haar leden

De oliemolen Riva del Garda, opgericht in 1965, ligt in de Italiaanse regio Trentino, in de bescherming van de Dolomieten aan het Gardameer. Ongeveer 80 olijventelers die al generaties lang hun olijfgaarden verbouwen rond de gemeenten Riva del Garda en Arco, zijn lid van de Agraria-oliemolen aan het Gardameer. Agraria verwerkt echter ongeveer 65 procent van de totale olijfproductie in de regio Trentino Alto Adige, waaronder de oogst van bijna 1.200 lokale olijventelers. Jaarlijks worden tussen de 6000 en 8500 olijven verfijnd tot hoogwaardige olijfolie uit de afzonderlijke leveringen, die elk afzonderlijk worden verwerkt.

Voor een liter van de beste olijfolie is tussen de vijf en tien kilo olijven nodig.

Een gemiddelde olijfboom vervoert ongeveer 50 tot 70 kilo olijven in ongeveer tien tot veertien liter olijfolie per jaar.

De olijfolie uit het Gardameer is wereldwijd bekend en een van de beste in zijn soort, mogelijk gemaakt door traditionele teeltmethodes, vakmanschap en innovatieve verwerking. Dankzij deze zachte basis kunnen unieke extra vierge olijfoliën zoals Uliva, 46 Parallelo, Italico of Imperiale Garda worden verkregen.

De productie van olijfolie rechtstreeks van de producent aan het Gardameer is al eeuwenlang dezelfde mechanische procedure.

De olijven worden met de hand geoogst aan het Gardameer

Het met de hand oogsten - handmatig plukken - heeft als voordeel dat de vruchten niet worden geperst. Een cruciale voorwaarde voor olijfolie van hoge kwaliteit. De voorzichtig in netten gevangen olijven worden rechtstreeks in de oliemolen van Riva del Garda verwerkt.

De olijven worden eerst schoongemaakt voordat het hele fruit, inclusief de kern, voorzichtig wordt vermalen tot een fijn vruchtvlees. Een doorslaggevend verschil met conventionele oliën, die alleen worden verkregen uit zaden of pitten. Het geconcentreerde vruchtvlees wordt vervolgens koud geperst of koud geëxtraheerd. De temperatuur mag niet hoger zijn dan 27 ° C zodat de rijke ingrediënten zoals vitaminegehalte, geur, kleur en unieke smaak behouden blijven. Na het koudpersen wordt het resultaat direct gevuld of, indien nodig, vooraf gefilterd om de houdbaarheid te verlengen.

Zo worden extra vergine olijfolie rechtstreeks door de producent gemaakt. In 1998 was de Agraria Riva del Garda oliemolen de eerste molen die de extra vergine olijfolie DOP Garda Trentino produceerde. De naam DOP staat voor de eerste erkende oorsprongsbenaming in Italië.

Iedere bezoeker van het Gardameer kan zich op vele olijfoliefestivals of tijdens een proeverij in de Agraria oliemolen persoonlijk overtuigen van de kwaliteit van deze uitstekende olijfolie.

Momenteel staan ​​alleen de prijzen tot 2014 vermeld op de website (je moet naar de website van de producent gaan, zie hieronder). Gourmet is bijzonder belangrijk.