Filteren op

Prijs

Prijs

  • € 3,00 - € 9,00

Koop online heerlijke kappertjes uit Italië - Olijfolie Italië

Kappertjes van Pantelleria

De bekendste kappertjes zijn zeker de Capers from Pantelleria: ze vertegenwoordigen een van de symbolen van de Italiaanse voedseltraditie. Met de hand geplukt op het eiland en geconserveerd in zout, hebben ze een intense smaak en een heel bijzondere geur. Kappertjes zijn uitstekend als aanvullend ingrediënt bij de bereiding van focaccia, rijstsalades of zomerse groene salades.

Het is mogelijk om een ​​uitstekende saus te maken met kappertjes om pasta op smaak te brengen of om op brood te smeren: meng kappertjes en zwarte olijven in gelijke hoeveelheden en voeg extra vierge olijfolie toe om een ​​vloeibare en homogene consistentie te verkrijgen.

Lees verder

Actieve filters

Kappertjes: kenmerken en eigenschappen

Kappertjes

De kappertje, waarvan de wetenschappelijke naam Capparis spinosa is, is een klimplant die overal in het Middellandse-Zeegebied voorkomt. Het groeit op droge en steenachtige plaatsen en wordt zowel in het binnenland als langs de zeekusten aangetroffen. Het heeft roze-witte bloemen die bloeien van mei tot oktober en ovale bladeren. Het eetbare deel bestaat uit nog gesloten bloemknoppen, verzameld in het voorjaar, en kleine langwerpige en spoelvormige vruchten genaamd cucunci.

Kappertjes: krachtige antioxidanten

De kappertjes spelen een belangrijke antioxiderende werking, dankzij de aanwezigheid van talrijke flavonoïden, met van nature gunstige effecten op het cholesterolmetabolisme. De aanwezigheid van quercetine in kappertjes heeft een beschermende werking op de gewrichten.

Een andere kostbare stof die in kappertjes wordt aangetroffen, rutine, daarentegen, is een ondersteuning voor de bloedsomloop,

Bovendien mag de aanwezigheid van kaempferol niet worden vergeten, dat belangrijke eigenschappen tegen kanker verleent en ook ontstekingsremmend werkt.

Kappertjes gebruiken bij het koken

Kappertjes in de keuken

Kappertjes is een van de meest gebruikte aromatische planten in de mediterrane keuken: het geeft smaak en smaak aan gerechten. Perfect voor het aankleden van zelfs eenvoudige pasta, geschikt voor bij vis. De nog gesloten knop van deze klimheester is een echte mediterrane topkwaliteit: vooral bekend zijn de kappertjes van Pantelleria en de kappertjes van Salina, rijker van smaak en geurig.

Het is het beste om grote, minder smakelijke toppen te vermijden.

Conservering kan ook op lange termijn plaatsvinden, indien in zout, olie of azijn.

De kappertjes worden bij voorkeur rauw gegeten en op het laatste moment aan bereidingen toegevoegd, zowel heel als fijngehakt, aangezien het zijn aroma en zoetheid verliest bij het koken en een bittere nasmaak krijgt.

Kappertjes in pekel en azijn moeten voor gebruik worden afgespoeld, terwijl kappertjes in zout ongeveer 20 minuten moeten worden geweekt door het water een paar keer te verversen, daarna uitgelekt en uitgeperst.

De kappertjes van Pantelleria

Bekend en gewaardeerd sinds de oudheid, heeft de kappertjesplant gunstige klimatologische omstandigheden nodig, zoals de hitte en directe zonnestraling van Pantelleria die, samen met de grond van vulkanische oorsprong, ervoor zorgen dat dit 'het ideale territorium voor teelt.

Kappertjes groeien op muren of in lege ruimtes tussen stenen; of ze sluipen krachtig tussen de afgebrokkelde rotsen. Hier vinden we de rassen Nocellara en Spinoso, Igp sinds 1996: ze vallen op door hun compactheid, aroma, uniformiteit en de bijna totale afwezigheid van behandelingen met pesticiden of kunstmest.

Als ze tot de jaren zeventig marginale en rotsachtige gronden bezetten, zoals de droge stenen muren die de wijngaarden omzoomden, begon hun uitsterven na verloop van tijd zo erg dat het een paar jaar geleden een product leek dat voorbestemd was om van het eiland te verdwijnen. , die in een korte tijd niemand zou hebben verzameld. In plaats daarvan was het dankzij het werk van enkele cappers niet alleen mogelijk om te herstellen, maar ook om de hoeveelheid te vergroten.