Filteren op

Prijs

Prijs

  • € 5,00 - € 54,00

Igp

Igp

Bio

Bio

Producent

Producent

Koop Balsamico van Modena IGP-azijn rechtstreeks uit Italië

Balsamico di Modena IGP

Hier kunt u echte balsamicoazijn kopen bij Modena IGP. De balsamico-azijn van Modena kenmerkt zich door zijn donkerbruine kleur en zijn kenmerkende, zoetzure smaak.

Lees verder

Actieve filters

Aceto balsamico di Modena IGP = Echte balsamico-azijn van Modena IGP

De Aceto balsamico (balsamico azijn) di Modena IGP is gemaakt van druivenmost en wijnazijn gerijpt in houten vaten.

Balsamico-azijn van deze variëteit is donkerbruin en wordt gekenmerkt door zijn onderscheidende, zoetzure smaak.

Net als zijn geur is hij intens en tegelijkertijd erg fijn, langdurig en aangenaam. In zijn consistentie wordt de balsamico-azijn van Modena typisch gekenmerkt door zijn hoge dichtheid en viscositeit. Deze balsamicoazijn wordt geproduceerd in Italië, meer bepaald in de steden Modena en Reggio Emilio en in de twee omliggende provincies met dezelfde naam.

There is no white or light “Balsamico di Modena” . White and light balsamic vinegars, such as those on the shelves of supermarkets, are not "Balsamico di Modena". White wine vinegars and other condiments that are on the market - for example dressings - and which sometimes bear the designation "Balsamico" should not be confused with the real Balsamico di Modena IGP or DOP: this always has a pure, bright dark brown color.

Aceto balsamico di Modena IGP - ook wel simpelweg "Balsamico di Modena" genoemd - is zeker een van 's werelds meest bekende en meest gekopieerde specialiteiten uit Italië.

☝ Om er zeker van te zijn dat het echte Italiaanse balsamico-azijn is, moet u controleren of er een BGA- of BOB -keurmerk op de fles of verpakking zit. Alleen als dit het geval is, houdt u een fles echte Modena-balsamico's in uw handen.

Gebruik in de keuken

Balsamico-azijn van Modena is een zeer hoogwaardige smaakmaker en kan op veel manieren worden gebruikt, b.v. voor talloze vlees-, vis- en groentegerechten, maar ook voor desserts en ijs. Natuurlijk is het ook ideaal voor het bereiden van saladedressings en marinades.

Samenstelling en productie van de Aceto balsamico di Modena IGP

Aceto balsamico di Modena IGP wordt gemaakt van gedeeltelijk gefermenteerde en / of gekookte en / of ingedikte (geconcentreerde) druivenmost.

Alleen druiven van de druivensoort Lambrusco, Sangiovese, Trebbiano, Albana, Ancellotta, Fortana en Montuni mogen voor de most worden gebruikt.

☝ Aan de most wordt minimaal 10% wijnazijn en een evenredig aandeel azijn minimaal 10 jaar oud toegevoegd.

Wat is het verschil tussen Balsamico IGP en Balsamico Tradizionale ?

Kenmerken van de most

Het aandeel druivenmost aan het begin van het productieproces moet ten minste 20% bedragen van de totale hoeveelheid van alle ingrediënten die zijn gebruikt om het eindproduct "Aceto Balsamico di Modena IGP" te produceren. In het geval van hogere kwaliteit kan de most oplopen tot 90%. De druivenmost wordt eerst verdikt tot hij - gemeten bij een temperatuur van 20 ° C - een dichtheid heeft van niet minder dan 1.240. Bij verwerking van most voor de Aceto Balsamico IGP zijn koken en indikken de enige toegestane methoden; daarnaast moet de gebruikte most een minimale totale zuurgraad van 8 g / kg en een netto droog extract van ten minste 55 g / kg hebben. Bovendien maken de bepalingen ter bescherming van de geografische aanduiding "Aceto Balsamico di Modena IGP" de toevoeging van karamelkleuring mogelijk, tot een maximum van 2% van het totale volume van het eindproduct. Elke toevoeging van andere stoffen is verboden.

De balsamico-azijn van Modena is verrijkt en verfijnd

Het klassieke proces van langzame fermentatie van azijnzuur met geselecteerde culturen van azijnzuurbacteriën wordt gebruikt bij de productie van Aceto Balsamico di Modena IGP. De bacteriën worden op het oppervlak van de most aangebracht of met een houtsnippers erin geïntroduceerd.

De eerste wordt het oppervlakte- of Orléans-proces genoemd, de tweede het chip-voormalige-proces.

De bestendigingsfase wordt gevolgd door de afwerking. Beide stappen vinden plaats in vaten of vaten van kostbaar hout (eiken-, kastanje-, moerbeiboom- of jeneverbeshout).

☝ De minimumduur voor afwerking is 60 dagen, te rekenen vanaf het moment dat alle grondstoffen - gemengd in de juiste verhouding - worden verzonden voor verdere verwerking.

Na afwerking wordt het tussenproduct onderworpen aan een analyse door voedselchemici en een organoleptische test door gespecialiseerde proevers. Een balsamico-azijn moet deze hindernis met succes hebben doorstaan om het zegel "Aceto Balsamico di Modena IGP" te krijgen.

Rijping

Zodra de verfijningsfase van 60 dagen in houten vaten is afgelopen, is het mogelijk om de Aceto Balsamico di Modena nog een keer in vaten te laten rijpen.

☝ Als deze rijpingsperiode meer dan drie jaar is, mag de afgewerkte balsamicoazijn de aanvullende naam "invecchiato" (gerijpt) hebben.

Verpakking

Aceto Balsamico di Modena, geproduceerd volgens het hierboven beschreven proces, mag rechtstreeks in de verkoop worden gebracht. Voordien wordt het gevuld in containers gemaakt van verschillende materialen en verschillende inhoud. vaten gemaakt van glas, hout, keramiek of terracotta komen vaak voor; gebruikelijke vulhoeveelheden zijn 0,25; 0,5; 0,75 liter en 1, 2, 3 of 5 liter.

Grotere containers gemaakt van plastic of composiet materiaal zijn ook toegestaan; de maximale vulhoeveelheid is 25 l. Voor commerciële klanten is de minimale vulhoeveelheid 5 l voor containers van glas, hout, keramiek of terracotta en 2 l voor containers van plastic.

Etikettering

Elk label heeft het label Aceto Balsamico di Modena met de toevoeging Indicazione Geografica Protetta (IGP).

Als de balsamico-azijn meer dan drie jaar heeft gerijpt, kan de toevoeging "Invecchiato" verschijnen op het etiket en de verpakking. Producenten van de IGP Consorzio di Tutela dell'Aceto di Balsamico mogen het bijbehorende logo op het label gebruiken.

☝ Anderzijds is het niet toegestaan om de term "Aceto Balsamico di Modena IGP" aan te vullen met andere toevoegingen dan uitdrukkelijk vermeld in de richtlijnen voor de bescherming van deze geografische aanduiding - noch in de vorm van kwalitatieve bijvoeglijke naamwoorden, nog steeds in cijfers. Dit omvat ook toevoegingen zoals extra, fijn, scelto, selezionato, riserva, superiore, classico en nog veel meer.

Vereisten met betrekking tot het productiegebied

De voorschriften met betrekking tot de productie van de Aceto Balsamico di Modena bepalen ook dat het mengen van de ingrediënten en hun verwerking, verfijning en / of hun expansie in containers gemaakt van kostbaar hout moeten plaatsvinden in de provincies van Modena en Reggio Emilia; het eindproduct mag echter ook buiten het gebied van oorsprong worden gevuld.